Φροντίδα Κοσμημάτων - Χρήσιμες Συμβουλές Για Παντοτινή Λάμψη & Ομορφιά

Τα κοσμήματα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα  και αγαπημένα αξεσουάρ μας. Για να διατηρήσουν τη λάμψη και την ομορφιά τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμε πώς να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε.

Διακρίνονται τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την όλη διαδικασία της φροντίδας των κοσμημάτων:

  • Καλή Χρήση
  • Προσεκτικός Καθαρισμός
  • Σωστή Αποθήκευση

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να μάθετε πως να φροντίσετε τα κοσμήματα σας, ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτα όπως ήταν όταν τα αγοράσατε.

  1. Αποφύγετε την άμεση επαφή με αρώματα, κρέμες, καλλυντικά ή άλλα χημικά.
  2. Μην φοράτε κοσμήματα όταν κοιμάστε.
  3. Αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και την θερμότητα.
  4. Μην φοράτε κοσμήματα στο μπάνιο, σε πισίνα με χλώριο και να βγάζετε τα δαχτυλίδια όταν πλένετε τα χέρια σας.
  5. Μην φοράτε κοσμήματα όταν κάνετε σωματικές εργασίες.
  6. Όταν βγάζετε τα κοσμήματα να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν έλαια και ιδρώτα.
  7. Να φυλάσσετε το κάθε κόσμημα ξεχωριστά σε κουτί επενδυμένο με ύφασμα.

Προσεκτικός Καθαρισμός των Κοσμημάτων

Ανά ένα με δύο χρόνια και ανάλογα με τη χρήση τους, θα πρέπει να απευθύνεστε σε ειδικευμένο εργαστήριο/κοσμηματοπωλείο για επαγγελματικό καθαρισμό και γυάλισμα των κοσμημάτων σας.

Εντούτοις όμως, μπορείτε με την παρακάτω διαδικασία να καθαρίσετε το κόσμημά σας από την επιφανειακή θαμπάδα και ταυτόχρονα  να φωτιστούν  οι πέτρες που το στολίζουν.

  • Σε ένα δοχείο φτιάξτε χλιαρή σαπουνάδα με λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
  • Βουτήξτε τα κοσμήματά σας εκεί. Μπορείτε να τα αφήσετε για αρκετά λεπτά, ειδικά αν τα κοσμήματά σας έχουν πέτρες, στα πλαϊνά των οποίων έχουν μαζευτεί υπολείμματα της καθημερινότητας (πχ. από σαπούνια, κρέμες, ιδρώτα, σκόνη κλπ).
  • Με μία μαλακή βούρτσα, βουρτσίστε το κόσμημα προσεκτικά, ειδικά γύρω από τις πέτρες ή σε άλλα σημεία με κενό.
  • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί.

Προσοχή όμως στα κοσμήματα με μαργαριτάρια, τα οποία μπορούν εύκολα να γρατζουνιστούν. Χρησιμοποιήστε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο για να τα καθαρίσετε. Τοποθετήστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.

Το υγρό νήμα μεταξιού που χρησιμοποιείται για το δέσιμο των μαργαριταριών μπορεί να τεντωθεί αλλά και να προσελκύσει βρωμιά, γι’ αυτό μην αγγίζετε το κόσμημα μέχρι να στεγνώσει τελείως.

Σωστή Αποθήκευση Κοσμημάτων

Η σωστή αποθήκευση κοσμημάτων παραβλέπεται συχνά. Τα κοσμήματα δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται σε ένα συρτάρι ή πάνω σε ένα έπιπλο, γιατί αυτό θα προκαλέσει γρατζουνιές και ζημιές στις πέτρες.

Τα περισσότερα κοσμήματα τα παραλαμβάνετε σε ειδικό κουτί, υπενδεδυμένο με ύφασμα, που παρέχεται από το κατάστημα, και αυτό είναι ένα τέλειο μέρος για να τα αποθηκεύσετε.

Για παράδειγμα, τα κοσμήματα από ασήμι θα πρέπει να τα διατηρείται σε πουγκί ή ένα πανί.

Οι κοσμηματοθήκες που διαθέτουν ξεχωριστές θέσεις για δαχτυλίδια, κολιέ και βραχιόλια είναι επίσης ιδανικές.

Τα μαργαριτάρια και το οπάλιο αντλούν υγρασία από τον αέρα, οπότε η αποθήκευση τους σε σημείο με έλλειψη υγρασίας, όπως μια θυρίδα ασφαλείας, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει βλάβη.

Όταν ταξιδεύετε, προστατέψετε τα κοσμήματα σας από γρατζουνιές ή άλλες ζημιές από κρούση, μεταφέροντας τα σε ένα ξεχωριστό κουτί ή θήκη.